Društvo ledvičnih bolnikov Gorenjske

Naj vam na kratko predstavim naše društvo ledvičnih bolnikov Gorenjske.

Naše društvo je zakorakalo v dvanajsto leto delovanja, do danes društvo šteje okrog 180 članov. Društvo združujejo bolniki s kronično odpovedjo ledvic, ki so večinoma doživljensko vezani trikrat na teden na dializno. Nato transplantirani, bolniki (s presajeno ledvico) ambulantni bolniki, ter medicinsko osebje, svojci in podporni člani društva.

Naše društvo pokriva dva dializna centra, Jesenice in Nefrodial Naklo. Bolniki prihajajo iz celotne Gorenjske regije, ki sega na jugu od Žiri, Medvod, Domžal, Lukovice, Kamnika in na severu do jezerskega, Tržiča Jesenic Bohinja in Rateč!

V društvu ledvičnih bolnikov Gorenjske, pomagamo socialno šibkim bolnikom, saj jim z našim socialnim programom omogočamo, da lahko letujejo na morju ali toplicah, ki pozitivno vpliva na bolnike, ki so na dializi, seveda pa je vse pogojeno z možnostjo dialize v krajih kjer letujejo. Tako vsako leto omogočimo bolnikom letovanje v Medulinu pri Puli v hotelu Artus, kjer je v sklopu hotela možna dializa, kar naši bolniki tudi s pridom uporabljajo. Nadalje tudi v sklopu socialnega programa pomagamo socialno šibkim članom z enkratno finančno pomočjo do 200 evrov v obliki Mercator bonov za hrano, ali subvencioniramo za letovanje. Za kar imamo posebno komisijo, kjer skrbno pregleda in razdeli sredstva ki so na voljo prosilcem.

Vsako leto si prizadevamo da pripravimo kar največ aktivnosti v društvu, kar pa je vedno povezano z finančnimi sredstvi.

V zadnjih letih smo bili kar pridni, saj smo realizirali kar nekaj naših aktivnosti. V društvu skrbimo za rekreacijo, športno rekreativno dejavnost, da se bolniki z okvaro ledvic gibajo in so aktivni, V društvu pripravljamo razne izlete in lažje pohode, ki jih pripravimo vsako leto, saj s tem pripomorejo k svojemu zdravju in boljši psihofizični kondiciji naših bolnikov, še posebno tistim, ki čakajo na transplantacijo, da so bolje fizično in psihično v dobri kondiciji, saj s tem veliko lažje prestanejo transplantacijo in po njej okrevajo, da se kar v najkrajšem času zopet rehabilitirajo. V sklopu društva tudi subvencioniramo kopanje v termah Snovik in masažnem studiu Tanti na Miljah pri Visokem, V zimskem času enkrat mesečno dve uri Bowlinga v Planet tušu v Kranju ali v Lescah za člane iz zgornje savske doline. Enkrat letno pripravimo tudi kolesarjenje po zgornje savski dolini.

Pripravljamo tudi razne stojnice ob dnevu ledvičnih bolnikov in dnevu transplantiranih bolnikov, razna predavanja o poznavanju bolezni ledvic in o dietni prehrani ledvičnih bolnikov.

Ne smemo tudi pozabiti naše revije Ledvica, ki izhaja 3 krat letno v okviru zveze. V tej reviji objavljamo razne strokovne članke o bolezni ledvic, reportaže in članke o aktivnosti, ki jih izvajamo v društvih iz celotne Slovenije

Na koncu bi še povabili vse člane da so čimbolj aktivni in se udeležujejo aktivnosti, ki jih izvršilni odbor pripravlja za naše člane društva in da so kar najbolj aktivni, saj s tem pripomorejo k boljši kondiciji in boljšemu počutju.

Dodaj odgovor

Japti.si 2018