ENOLETNE in DVOLETNE CVETLICE: Zajčki

Poraba semena in trajanje gojenja

Za vzgojo 1000 rastlin potrebujemo 1 g semena, če sejemo hibridno seme pa le 0,3 do 0,5 g. Vzgoja zajčkov od setve semena do prodaje traja 10 tednov, ob nakupu sejančkov pa 5 tednov.

Setev

Zajčke sejemo od januarja do marca, pri temperaturi 16 do 22 °C vzklijejo v 10 do 14 dneh. Kaljivost izboljšamo, če seme pred setvijo 1 do 2 tedna hranimo v hladilniku pri temperaturi 2 do 4 °C. V pregostem nasadu sejančkov se lahko pojavi nevarno glivično obolenje ‘črna noga’. Zato je bolje, če sejemo pilirano seme zajčkov direktno v multiplošče, in sicer po 2 semeni v celico zaradi 70 do 80 % kaljivosti.

Presajanje

Sejančke nižjih sort lahko presadimo v 7 do 9 cm široke lončke ali po 3 sejančke skupaj v 14 cm široke lončke. Nato temperaturo gojenja znižamo na 10 do 15 °C. Ljubiteljsko gojenje Zajčki se pogosto zasejejo sami, tako da rastline samo preredčimo ali jih presadimo na željeno mesto.

Lahko jih gojimo kot dvoletnice. Avgusta jih sejemo v grede na prostem, vendar pa moramo jeseni rastline pokriti s smrečjem, da jih zaščitimo pred zimsko zmrzaljo. Tako vzgojeni zajčki prično cveteti že v maju.

Ljubiteljsko gojenje

Zaj~ki se pogosto zasejejo sami, tako da rastline samo prered~imo ali jih presadimo na `eljeno mesto. Lahko jih gojimo kot dvoletnice. Avgusta jih sejemo v grede na prostem, vendar pa moramo jeseni rastline pokriti s smre~jem, da jih za{~itimo pred zimsko zmrzaljo. Tako vzgojeni zaj~ki pri~no cveteti `e v maju.

MESTO SAJENJA IN OSKRBA

Na prosto lahko sadimo zajčke že od konca aprila do sredine maja. Temperature, ki se spustijo 4 °C pod ledišče, jim namreč ne škodijo, zato se v naših toplih krajih obdržijo tudi čez zimo.

Zajčki najbolje uspevajo na sončnih in zavetnih legah, v dobro prehranjeni, lahko tudi v nekoliko bazični zemlji. Razdalja med sadikami visokih sort naj bo 50 cm, pri nizkih sortah pa 20 do 35 cm.

Zajčki so vsestransko uporabne rastline, s katerimi tudi ni veliko dela. Pogoj za nepretrgano cvetenje od junija do oktobra je odstranjevanje odcvetelih socvetij. Žal pa jih pri nas lahko na gredicah in v parkih občudujemo premalokrat.

Nizke sorte uporabljamo predvsem za skupinske zasaditve gredic, grobov in za obrobke. Visoke sorte pa so zlasti v tujini zelo cenjene za rezano cvetje.

BOLEZNI IN ŠKODLJIVCI

Že od setve dalje ogrožajo zajčke glivice iz rodov Phytium in Rhizoctonia, ki povzročajo padavico kalčkov in sadik.

Pri pegavosti, ki jo povzroča gliva Phyllosticta antirrhini, se na listih, steblih in semenskih glavicah pojavijo rjavkaste pege, ki se lahko tako razširijo, da povzročijo sušenje rastline.

Redkeje se pojavi rja – Puccinia antirrhini, saj je večina sort odporna proti tej bolezni.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts