Huawei Mate 10 Pro

Samsung ni edina blagovna znamka, znana po navidez vseh možnih funkcijah v svojih telefonih. Tudi telekomunikacijski velikan Huawei letos stavi veliko na AI z novim telefonom, Mate 10 Pro. S privlačno zasnovo, hitrim delovanjem in veliko baterijo je to najboljši telefon, ki ga je podjetje kdajkoli izdelalo.

Mate 10 Pro se ujema s skoraj vsem, kar bi lahko pričakovali od vodilnega telefona leta 2018. To je čudovit telefon, z elegantnim steklom in kovinskim dizajnom, krivine telefona se udobno prilegajo v vašo roko. Občutek je podoben premium telefonom konkurenčnih blagovnih znamk, kot so Samsung ali HTC. Všeč mi je postavitev vodoravnega traku čez steklo okoli strojne opreme kamere, kar ji daje edinstven in prepoznaven videz.

Vključeni zaščitni ovitek in zaščita zaslona sta prijetna na dotik in vam prihranita težave pri iskanju lastnih. Vseeno pa vam priporočamo nakup dodatne zaščita, saj boste le tako lahko zaščitili svojo napravo na dolgi rok.

Gre za enega od bolj spolzkih telefonov okrog, in steklo je občutljivo na praske, vendar Huawei vsaj vključuje tanek TPU ovitek v škatli, ki opravlja dobro delo pri reševanju obeh težav.

Eden od razlogov, zakaj so se številne blagovne znamke premaknile v steklo pri oblikovanju za svoje telefone, je podpora brezžičnega polnjenja, toda na žalost tega ne boste našli na Mate 10 Pro. Prav tako ne boste našli 3,5-milimetrskega priključka za slušalke. Če pogledamo pozitivno plat je telefon vodoodporen – čeprav je to samoumevno v letu 2018.

Kot vedno mi je všeč postavitev senzorja za prstne odtise na hrbtni strani telefona, tik pod moduli kamere. Ta je na odličnem mestu, saj ga lahko hitro najdete s kazalcem, in je eden najhitrejših senzorjev, ki sem jih kdaj uporabil.

Na sprednji strani je zaslon Mate 10 Pro z masivno 6-palčno AMOLED ploščo in prefinjenim razmerjem stranic 18: 9. Upal sem na več kot 1080p, vendar je popolnoma v redu za vsakodnevno uporabo in precej nižji izpust akumulatorja od QHD.

Huawei je delal veliko hrupa o čipu Kirin 970 za Mate 10 Pro, natančneje pa tudi o enoti za obdelavo nevronske obdelave. Ta NPU opremi Mate 10 Pro z zmogljivimi funkcijami AI, ki si prizadevajo izboljšati fotografijo in vzdrževati delovanje telefona v daljšem časovnem obdobju, vendar je večina njegovih izboljšav za zdaj v ozadju.

Vsekakor boste zagotovo opazili preostalo programsko opremo. Nemogoče je govoriti o telefonu Huawei, ne da bi pri tem podprli pogosto vprašljivo obliko UX-a.

EMUI 8 prikazuje prikaz na Mate 10 Pro, ki ga podpira Android 8.0 Oreo. Kot vedno, gre za precejšnje oddaljevanje od tradicionalnih izkušenj, ki jih je navajena večina Android uporabnikov; več aplikacij ni privzetih, zato boste morali razvrstiti številne vnaprej nameščene programske opreme Huawei, ki ponavadi ponavljajo funkcije, ki že obstajajo drugje v telefonu.

Zaklepni zaslon prikazuje samo obvestila, ki ste jih prejeli od zadnjega pregleda, ko ste zaklenili telefon, na zaklenjenem zaslonu pa tudi novih obvestil ni mogoče razširiti. LED diode za obveščanje še vedno utripa, kar pomeni, da boste neprestano preverjali obvestila, ki niso tam, dokler ne odklenete telefona.

Prav tako sem naletel na težave s privzetimi aplikacijami. Spreminjanje zaganjalnika na domačem zaslonu je že težje na EMUI kot kjerkoli drugje, vendar tudi po tem, ko ste to storili, je za vaš novi zaganjalnik na voljo posodobitev iz Trgovine Play, Mate 10 Pro pa se vrne nazaj na Huawei Home.

Vendar ni vse slabo. EMUI ima odličen način za eno roko in veliko možnosti za skrivanje navigacijske vrstice. Poleg tega dodaja priročen gumb za prilagajanje na dno aplikacij, ki še niso optimizirani za razmerje slike 2: 1 na zaslonu.
Mate 10 Pro ima fantastičen par kamer zadaj, ki je rezultat partnerstva z Leico.

Ta postavitev ni prva pri Huawei, vendar Mate 10 Pro koristi predhodno izboljšano optiko in naknadno obdelavo pred svojimi predhodniki, rezultat pa je izjemno impresivna izkušnja snemanja na telefonu. Iz dinamičnega obsega do ostrine in podrobnosti. Iz slabe svetlobe Mate 10 Pro proizvaja nekaj popolnoma osupljivih fotografij.

Verjetno se boste želeli igrati z aplikacijo za kamero sami, ni pomanjkanja načinov fotografiranja in dodatnih možnosti. Način široke zaslonke vam omogoča, da posnamete bokeh globoke posnetke.
Še ena stvar, ki je nadvse pomembna: življenjska doba baterije. 4000mAh je impresivno. V svojih tednih testiranja nikoli nisem uspel izprazniti telefona v enem dnevu, tudi če porabim znatno več časa za igranje iger, da bi namerno porabil baterijo.
Če obstaja kakšen razlog za nakup tega telefona, je to nenavadno dolga življenjska doba baterije.

Na splošno je Mate 10 Pro odličen telefon, ki zajema vse, kar je pomembno v letu 2018. Je eden izmed mojih najljubših modelov leta, ima izjemno kamer in preprosto najboljše vzdržljivosti katerega koli telefona, ki sem ga kdaj testiral.
Telefoni, kot sta Galaxy S8 in S8 +, prinašata brezžično polnjenje in razširiljivost microSD, LG V30 pa ponuja širok ročni video nadzor. Pravi kicker? Vsi so cenejši od Mate 10 Pro.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts