Kaj povzroča multiplo sklerozo

Multipla skleroza (MS) je avtoimunska bolezen, kar pomeni, da imunski sistem ne uspe razločevati lastnih celic od tujih in zato napada in uničuje lastno tkivo. Pri ljudeh z multiplo sklerozo začno levkociti napadati mielinske ovojnice, ki ovijajo in izolirajo aksone.

K razvoju multiple skleroze lahko prispevajo genetski in virusni dejavniki ter dejavniki okolja.

Genetski dejavniki

Multipla skleroza ni dedna bolezen – to pomeni, da starši z multiplo sklerozo ne prenašajo bolezni na svoje otroke. Vendar pa do multiple skleroze pride bolj pogosto pri članih iste družine. Kljub temu obstaja 96- do 98-odstotna verjetnost, da otroci, bratje ali sestre obolelega ne bodo zboleli.

Dejavniki okolja

Določeno vlogo pri razvoju multiple skleroze imajo tudi dejavniki okolja. Strokovnjaki vedo, da se multipla skleroza pojavlja pogosteje v deželah, ki so bolj oddaljene od ekvatorja. V Kanadi in severnoevropskih deželah (posebno v Skandinaviji in na Škotskem) je multipla skleroza bolj pogosta, kar lahko kaže na povečano dovzetnost za bolezen ali pa na določeno pomanjkljivost pri teh populacijah. Pri osebi s prirojeno dovzetnostjo, ki je poleg tega izpostavljena dejavnikom okolja, ki jih še ne poznamo, obstaja večja verjetnost za avtoimunsko bolezen, kakršna je multipla skleroza.

Novejše raziskave kažejo, da bi bil eden od možnih dejavnikov okolja pri razvoju multiple skleroze lahko pomanjkanje vitamina D – ki ga telo tvori, kadar ga k temu spodbudi izpostavljenost sončni svetlobi.

Ali je multipla skleroza nalezljiva?

Multipla skleroza ni nalezljiva in se ne prenaša z nekoga, ki ima multiplo sklerozo, na drugega, ki je nima. Multipla skleroza je avtoimunska bolezen, ki prizadene živčevje.

Virusni dejavniki

Obstajajo domneve, da lahko virus spodbudi imunski sistem, da ta začne napadati telesu lastne “koristne” celice pri nekom, ki je genetsko nagnjen k razvoju bolezni. Virusa, ki bi ga zanesljivo lahko povezovali z razvojem multiple skleroze, še niso odkrili.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts