Kako se VPS gostovanje razlikuje od “shared” in “dedicated” gostovanja?

VPS gostovanje je navidezni zasebni strežnik oziroma virtualiziran strežnik. Gostiteljsko okolje VPS posnema namenski strežnik v skupnem okolju gostovanja. Tehnično gre tako za deljeno gostovanje in namensko gostovanje.

VPS gostovanje je ena izmed večih oblik spletnega gostovanje, ki ga lahko izbirete pri gostovanju spletne strani. Če želite spletno stran imeti objavljeno na spletu, morate imeti spletne datoteke na spletnem strežniku. Nakup spletnega gostovanja omogoča, da nekdo najame prostor na spletnem strežniku, ki je potreben za delovanje spletne strani.

Kako se VPS gostovanje razlikuje od “shared” in “dedicated” gostovanja?

Z namenskimi strežniki si izposodite celoten strežnik. To je optimalno za ljudi, ki imajo zelo veliko prometa na svojih spletnih straneh ali pa morajo nastavitiv svoj strežnik na zelo specifičen način. Vendar pa vsi ne potrebujejo popolnoma namenskega spletnega strežnika. Če ste šele začeli s svojo spletno stranjo, lahko prihranite precej denarja, če najemite le majhen del strežnika. Spletno gostovanje VPS je, če del strežnika delite z drugimi uporabniki, namesto da bi sami najemali celoten strežnik.

Če razmišljate o namenskem strežniku in niste povsem prepričani, ali je le ta pravi za vas, razmislite dobro o VPS gostovanju.

Kako deluje VPS gostovanje?

Tehnologija VPS gostovanja je podobna tehnologiji VMware ali Virtual Box. Ti programi omogočajo zagon večih virtualiziranih operacijskih sistemov na enem strežniku. Na primer, vaše namizje morda uporablja operacijski sistem Windows 7, na katerem pa lahko zaženete tudi druge operacijske sisteme, kot je Windows XP ali Linux, ne da bi morali znova zagnati računalnik.

Virtualizacija operacijskega sistema

Medtem ko imamo en fizičen strežnik, lahko na tem strežniku izvajamo več različnih virtualiziranih operacijskih sistemov. Vsak virtualiziran operacijski sistem deluje, kot da je namenski strežnik. To vam omogoča, da imate vse prednosti namenskega strežnika za majhen del stroškov.

Poleg WMware se uporablja tudi Parallels Virtuozzo Containers za virtualizacijo operativnega sistema.

Kakšne so prednosti VPS Gostovanja?

VPS gostovanje vam omogoča prednosti “dedicated” gostovanja, hkrati pa vam daje več moči in nadzora kot deljeno gostovanje.

Zasebnost

Ker svojega operacijskega sistema ne delite z nobenim drugim, na vašem strežniku ni drugih spletnih mest, ki bi lahko imele dostop do vaših datotek.

Prilagajanje

S strežnikom VPS imate svoj operacijski sistem. To tudi pomeni, da imate svoje verzije vseh strežniških aplikacij, kot so Apache, PHP in MySQL. Če želite prilagoditi katerega od teh servisov, lahko to naredite v skladu s potrebami vašega strežnika.

Nadzor

Če namestite strežniške programe, ki zahtevajo ponoven zagon sistema, lahko to na VPS gostovanju storite kadarkoli. Čeprav tehnično delite strežnik z drugimi strežniki VPS, lahko strežnik VPS znova zaženete brez, da bi to vplivalo na kogarkoli drugega.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts