Katero klimo naj izberem in kupim za svoj dom? Mono split, single split?
/
/
Katero klimo naj izberem in kupim za svoj dom? Mono split, single split?

Katero klimo naj izberem in kupim za svoj dom? Mono split, single split?

Poletni meseci so tu in vročina že prihaja ter nas nekatere dela živčne.

a izbira klimatske naprave nikakor ni enostavna. Tip, prostor, poraba energije, hrup, moč so le nekateri faktorji, ki jih morate upoštevati, preden kupite novo klimatsko napravo. Ker njihova cena ni je vredno preučiti vse faktorje pred nakupom.

Moč

Naslednji naslednji korak pri izbiri je izbira ustrezne hladilne moči  Pripročamo vam spletno stran “KlimaNaprave.si – Klimatske naprave za vsak dom” , kjer vam na enostaven način razložijo, kakšna je najboljša klima za vš dom glede z izračunom potrebne moči glede na velikost prostora, števila električnih naprav, števila oseb v sobi…

Ker povprečno gospodinjstvo potrebuje hladilno moč, ki se giblje od 2,5 do 6 kW je morda najpreprostejši način za izračun potrebne moči deliti skupno površino z 10.

Formula: skupna površina / 10 = moč klimatske naprave kW

Seveda, če sobi imate električne naprave, ki oddajajo toploto in se v sobi pogosto giblje več ljudi se prepričajte, da dodate dodatnih 20% na hladilno moč.

Prostor

Začnimo s velikostjo prostora kot glavnim kriterijem pri izbiri klimatske naprave. Velikost prostora bo vplivala na nadaljnjo izbiro, zlasti na izbiro moči klimatske naprave . Pod velikost prostora mislimo na celoten prostor, ki ga nameravate ohladiti s klimatsko napravo.

Na primer: nameravate ohladiti dnevno sobo in jedilnico v svojem stanovanju:

Dnevna soba (22 m2) + jedilnica (13m2) = Skupni prostor 35m2

Najprej določite prostore, ki jih želite ohladiti in nato nadaljujte z nadaljnjim preučevanjem funkcij klimatskih naprav.

Prav tako vam lahko spodnja tabela služi kot okvir za orientacijo pri izbiri zahtevane moči.

Velikost prostora moč klimatske naprave

do 30 m2 2,5 kW
do 50 m2 3,5 do 4,5 kW
do 70 m2 5-6 kW
80 m2 in več 7 kW

Poraba električne energije

Pogosto slišimo, da je eden glavnih razlogov za domove brez klimatske naprave količina električne energije, ki jo bo porabil. Zato, ko določite prostor in moč, ki jo potrebujete ne pozabite tudi na energetsko varčnost.

Najenostavnejši način za iskanje energetsko učinkovitih naprav so kvalifikacije, ki jih najdemo na vsaki napravi (SEER in SCOP).

Za maksimalno poenostavitev se SEER nanaša na energetski razred pri hlajenju in SCOP v ogrevalni razred pri ogrevanju.

Evropska unija predpisuje standarde, ki jih morajo proizvajalci upoštevati, tako da ni dovoljeno uvažati klimatskih naprav iz energetskega razreda B pri hlajenju.

V nasprotnem primeru oznake SEER in SCOP segajo od D (najslabše ocene )do A +++ kot najboljšega energetskega razreda z najnižjo porabo energije.

Poleg energetskih nalepk najdete tudi podatke o predvideni letni porabi energije na tej nalepki (glede na 350 ur hlajenja in 1400 ur ogrevanja).

Če poznate ceno za 1 porabljen kWh, potem lahko brez težav izračunate, koliko boste lahko letno ali mesečno lahko prihranili glede na energetski razred klimatske naprave.

Prav tako lahko z malo matematike primerjate, koliko bo razred razreda A +++ bolj stroškovno učinkovit kot razred A.

Čeprav naprave z višjim energijskim razredom najprej zahtevajo večjo količino denarja pa, ko primerjate prihranke pri porabi energije (nad 50%), zelo hitro postane naprava dobičkonosna. In seveda je treba upoštevati tudi vidik okoljske zavesti.

Raven hrupa

Na splošno velja, da so notranje enote tišje od zunajih, ki imajo povprečno raven hrupa 60 dB. Ta številka je enaka običajnemu človeški pogovoru, kar običajno pomeni, da ne bodo ravno neslišne, vendar pa delovanje ne bo oviralo ali motilo vsakdanjega življenja.

Najboljši (in najdražji) modeli proizvajajo tako malo hrupa, ki jih je mogoče obravnavati kot popolnoma neslišne. 20. je dB se šteje kot tišina.

Karkoli nad 65 dB bi lahko povzročilo težave, zato bi bilo dobro nastaviti omejitev ravni hrupa klima naprave na to številko.

Inverter tehnologija

Skoraj vse sodobne klimatske naprave morajo imeti invertersko tehnologijo, ki porablja manj energije. Modeli s tako tehnologijo delujejo po načelu regulacije temperature kar se odraža v hitrejši ohladitvi do idealne temperature.

Kadar obstaja velika razlika med notranjo in zunanjo temperaturo, delujejo te klime hitreje in učinkoviteje, da dosežejo optimalno temperaturo in ko je ta razlika manjša se zmanjša njihova moč (in s tem poraba energije).

Elektronski nadzor moči zagotavlja, da vaša naprava porabi najmanjšo količino električne energije v trenutku, ko doseže želeno temperaturo.

Vrste klimatskih naprav

Vsi prejšnji nasveti se nanašajo na  sisteme z ločenimi notranjimi in zunanjimi enotami. Ti modeli so najpogostejši na trgu in zelo verjetno je, da se boste sami odločili za njih.

Notranja enota je nameščena v prostoru, kjer se največ nahajate (najpogosteje je to dnevna soba), medtem ko je zunanja enota nameščena na zunanjo steno stavbe ali hiše.

2 sistema, ki ju morate poznati

  • Mono split sistemi
  • Multi split sistemi

Mono split sistemi so tisti z eno zunanjo in eno notranjo enoto, medtem ko imajo sistemi multi split klime eno zunanjo in dve ali več notranjih enot. Gospodinjstva imajo najpogosteje mono split sistem, medtem ko se sistemi multi split uporabljajo v trgovinah, kavarna ali drugih večjih območjih, kjer ena enota ne more hladiti celotnega območja samega.

Notranja in zunanja enota klimatske naprave

Kot lahko že sami sklepate, multi split sistemi zahtevajo višji proračun. Za povprečno uporabo bo mono split več kot dovolj.

Prenosne klimatske naprave

Na drugi strani imamo prenosne klimatske naprave, ki kot glavno prednost poudarjajo svojo prenosljivost . Vendar pa njihova učinkovitost preprosto ne dosega učinkovitosti klasičnih mono in multi split klimatskih naprav.

Montaža klimatske naprave

Namestitev klimatske naprave je zadnja stvar pri morate biti previdni pred začetkom uporabo svoje nove klima naprave.

Samo, če je naprava pravilno nastavljena, bo delovala tako, kot bi morala. Zato je odlična ideja, da montažo prepustite profesionalcu. Ne glede na to ali je to pooblaščeni serviser ali trgovina, obrnite se na strokovnjaka.

Če ni navedeno drugače, montaža klimatske naprave ni vključena v ceno klima naprave zato se je potrebno pripraviti na dodatne stroške. Cene montaže so odvisne od zahtevnosti namestitve ter dolžine inštalacije, osnovno montažo boste plačali med 180 in 300 euri.

Poleg instalacije je potrebno tudi redno vzdrževati klimatsko napravo. Poleg tega je pomembno redno odstraniti prah iz filtrov.

Za večja popravila, ki jih ne morete storiti sami je najbolje, da se obrnete na pooblaščeni servisni center in počakate na servis pred nadaljevanjem uporabe.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Strokovnjak: 051 78 00 52