Kondenzacijska plinska peč ali ogrevanje na elektriko?
/
/
Kondenzacijska plinska peč ali ogrevanje na elektriko?

Kondenzacijska plinska peč ali ogrevanje na elektriko?

Sistemi za ogrevanje domov, kot so peči ali kotli skrbijo za udobje v hladnih zimskih mesecih. Na žalost vsi ne prepoznajo vpliva na njihovo denarnico in okolje, ki ga ima lahko izbira goriva za ogrevanje. Preden se boste odločili za nov ogrevalni sistem, primerjajte različna goriva za ogrevanje, da bi našli tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Funkcije različnih peči

Za proizvodnjo toplote se zemeljski plin in električni grelci zanašajo na zelo različni načeli delovanja. Kondenzacijske plinske peči so odvisne od tradicionalnega procesa izgorevanja plina. Najprej iska vžge plin v peči ali kotlu. Vžgani plin proizvaja toploto, ki se nato prenaša po domu s pomočjo ventilatorjev ali puhal v vodo. Izpušni ventil usmerja izgorevalne pline na prosto in vsesava svež zrak, da ponovi postopek.

Električne enote dobivajo električno energijo iz lokalnih elektrarn, ki jih nato pretvorijo v toplotno energijo. Ko električna energija teče skozi bakreno žico ali tuljavo, se žica na primer segreje in segreva zrak ali vodo. Ta zrak ali voda se nato uporablja za ogrevanje hiše. Ker ne gre za izgorevanje, ni potrebe po dimniškem sistemu.

Vrste

Tako električna energija kot zemeljski plin se lahko uporabljata kot energent za različne ogrevalne sisteme. Proizvajalci proizvajajo električne peči ali kotle in tudi toplotne črpalke.

Plinski sistemi vključujejo tradicionalne peči ali kotle, ki uporabljajo omrežje vodov za prenos toplote čez celoten dom. Medtem ko so nekateri prenosni grelniki namenjeni za uporabo z zemeljskim plinom, jih je treba zaradi potrebe po odzračevanju uporabljati na prostem.

Koristi kondenzacijske plinske peči

Sistemi za ogrevanje z zemeljskim plinom zagotavljajo visoko raven energetske učinkovitosti, kar ohranja nizke stroške. Učinkovito ogrevanje doma zmanjšuje tudi onesnaževanje zraka in vode ter varuje zemljo pred emisijami toplogrednih plinov in pred globalnim segrevanjem.

Električni sistemi ogrevanja odpravljajo potrebo po priključitvi na plinovod. Prav tako uporabnikom omogočajo, da ogrevajo svoje domove na območjih, kjer zemeljski plin ni na voljo, ali pa je ta predrag za uporabo. Električne peči zagotavljajo enega najpreprostejših in najučinkovitejših načinov za dodajanje toplote vašemu domu brez večjih posegov.

Pomanjkljivosti kondenzacijskih plinskih peči

Da bi uživali v ogrevanju na zemeljski plin, potrebujete plinovod, ki dovaja plin do vašega doma. Poleg tega peči na zemeljski plin zahtevajo odzračevanje za sprostitev stranskih produktov zgorevanja in jih je treba skrbno vzdrževati, da bi zaščitili zdravje vaše družine.

Električni sistemi ogrevanja so eden od najdražjih in neučinkovitih načinov za ogrevanje vašega doma. Na te enote pogosto nalepijo oznako »100-odstotna učinkovitost«, vendar je to zavajajoče. Vsa električna energija, ki jo porabi električni grelec, se pretvori v toploto, kar pomeni 100-odstotno učinkovitost. Vendar pa v elektrarni proizvajalci kurijo plin ali premog, da bi proizvedli električno energijo, ki bo sčasoma porabljena za gretje vašega doma. Ta proces je zelo neučinkovit in le okoli 30 odstotkov porabljene energije dejansko postane uporabne.

Kaj še morate vedeti?

Slovenija ponuja nepovpratno subvencijo za številne nove sisteme ogrevanja doma, da bi spodbudile energetsko učinkovitost. Zaradi neučinkovitosti električni grelci ne izpolnjujejo pogojev za te subvencije, razen nekaterih toplotnih črpalk. Peči za ogrevanje na zemeljski plin in plinksi kotli, ki izpolnjujejo določeno raven energetske učinkovitosti, pa kvalificirajo, kar lahko nadomesti začetne stroške vgradnje teh plinskih ogrevalnih sistemov.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Strokovnjak: 051 78 00 52