Notranja svetila – Kako jih izbrati pravilno?

Ali ste bili že kdaj razočarani in jezni, ko ste po trgovinah zaman iskali novo svetilko?

Kljub razmeroma veliki ponudbi je pri nas res težko najti dobro oblikovano svetilko, ki ni samo lepa, ampak daje tudi ustrezno svetlobo. Posebno hudo je takrat, ko se selimo v novo stanovanje ali hišo in iščemo svetila za vse prostore z željo, da bi bila stilno vsklajena in da bi se estetsko ujemala s pohištvom in drugo opremo v stanovanju.

Čeprav so oddelki s prodajo svetil po naših trgovinah dobesedno natrpani z najrazličnejšimi svetilkami, bomo le z veliko mero potrpljenja našli ustrezne kombinacije za osvetlitev stanovanja. Viseče svetilke so na stropu prodajalne obešene tako na gosto in nepregledno, da med množico le stežka opazimo svetilko, ki nam je všeč. Stropne in stenske svetilke (plafoniere) so razvrščene na kakih slabo dostopnih policah in si jih niti ne moremo od blizu ogledati, namiznih in stoječih svetilk, primernih za branje in delo, pa je odločno premalo. Prodajalci so v glavnem nezainteresirani, večinoma tudi strokovno premalo usposobljeni, da bi kupcu lahko svetovali pri izbiri. Marsikdo obupa in si ob vselitvi v novo stanovanje improvizirano obesi nekaj žarnic, nato pa postopoma nakupuje svetilke v tujini.

Pri nas je specializiranih prodajaln s svetili, v katerih bi potrošnikom nudili tudi ustrezno strokovno pomoč, izredno malo. V naših šolah, kjer izobražujejo strokovnjake za opremljanje prostorov, posvečajo veliko pozornosti barvnim študijam. Pouk o funkcionalnih in predvsem estetskih učinkih umetne osvetlitve pa je razmeroma skromen, čeprav je svetloba v prostoru vsaj toliko pomembna kot barve. Upam si trditi, da pri oblikovanju svetil večino oblikovalcev bolj zanima lepota oblike kot pa lepota in funkcija svetlobe, ki jo bo dajala svetilka, ko bo prižgana.

Ko si ogledujemo kataloge naših proizvajalcev ali uvoznikov svetil, v njih pogosto najdemo tudi zelo dobre izdelke. Žal teh izdelkov v trgovinah skoraj ni, če se obrnemo neposredno na proizvajalca oz. uvoznika pa ugotovimo, da jih tudi tam “nimajo na zalogi”.

In dokler bo pri nas tako, bodo potrošniki pri nakupovanju svetil prepuščeni samim sebi in svoji potrpežljivosti, z osvetlitvijo svojih stanovanj pa bodo bolj ali manj nezadovoljni.

In na kaj moramo biti pozorni pri nakupovanju svetil?

  • Ne kupujmo svetilke, ki je nismo videli prižgane; lahko se zgodi, da nas bo zavedla njena oblika, nad njeno svetlobo pa bomo razočarani.
  • Ni nujno, da bo svetilka, ki nam je v trgovini všeč, tudi v domačem okolju enako dobro učinkovala. Kadar ste v dvomih, se poskusite s prodajalcem dogovoriti, da jo boste lahko vrnili, če vam ne bo ustrezala. Nekatere naše trgovine so že uvedle način prodaje svetil, ki ga poznajo na zahodu. Kupec svetilko nabavi za določen čas (npr. za štirinajst dni) in preizkusi učinek njene svetlobe v svojem stanovanju. Če mu ne ustreza, jo lahko brez problemov vrne.
  • Pri izbiranju namizne svetilke za branje, delo ali študij preverimo, ali je njen svetlobni stožec dovolj širok in ali vanjo lahko privijemo dovolj močno žarnico. Zlasti, ko izbiramo svetilko za šolarja, mislimo predvsem na njegov vid; oblka in barva svetilke sta drugotneg pomena.
  • Ne pozabimo, da zaprašena svetilka daje slabo svetlobo. Zato že pri nakupu pomislimo tudi na to, da nam njeno čiščenje ne bo povzročalo prevelikih težav.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts