Projektiranje kuhinj – Načrtovanje je lahko preprosto

Po raziskavah sodeč (in rahlo nepričakovano) tam preživimo največ časa, ko smo doma. V kuhinji nastaja vir naše glavne energije, hrana, in prav zato je zelo pomembno, da se v kuhinji počutimo dobro. Kuhinjo kot celoto skupaj z opremo za kuhinje moramo izbirati z dušo, zato da se bomo v njej počutili ustvarjalne za pripravo gurmanskih užitkov. Kuhanje nam v takšni kuhinji ne postane zoprna rutina, ampak daje globini naše duše dragoceno vsakodnevno možnost, da se pokaže v vsej svoji lepoti in globini, tudi čarobnosti in toplini.

Toliko je stvari, na katere moramo biti pozorni pred zasnovo in projektiranjem kuhinj. Bistvenega pomena je na primer, kakšne barve bo kuhinja. Barva vsakega prostora in pohištva pomembno vpliva na naše razpoloženje, kreativnost in počutje. Pri kuhinjskem pohištvu lahko izbiramo med ogromno barvami in oblikami, saj je le-to največkrat tudi najbolj razgiban del prostora v stanovanju. Oblika kuhinje je tudi nekaj, za kar se moramo skrbno odločiti, saj lahko izbiramo med modernimi ravnimi linijami ali starinskim bolj baročno zaobljenim stilom.

Pred projektiranjem kuhinj je dobro upoštevati opremo celotnega stanovanja in pohištvo in opremo za kuhinje nekako smiselno umestiti v le-to. Po izboru barve in oblike kuhinj pa pride na vrsto zasnova in projektiranje kuhinje ter oprema za kuhinje. Za prvi dve je najbolje za nasvet vprašati strokovnjaka na tem področju, ki se ukvarja z notranjim opremljanjem. On vam bo lahko svetoval, kako sestaviti kuhinjo tako, da bo v kuhinji vse na svojem mestu, do najmanjše podrobnosti, saj vam bo le tako med kuhanjem in ustvarjanjem gurmanskih užitkov vse pri roki. Prava kuhinja je oblikovana in razporejena tako, da ustreza tako vašim korakom kot rokam.

Kako arhitekti uporabljajo zlato razmerje

Pri izboru opreme za kuhinje pa si je najbolje dati duška. Možnosti je toliko in spraševanje je nesmiselno, ker tukaj ni pravil. Merilo pravilne izbire kuhinje je lahko le njena funkcionalnost. Oprema za kuhinje je zelo raznovrstna, lahko namreč izbiramo med moderno, klasično, zelo enostavno ali zopet, kot že pri kuhinjskem pohištvu, starinsko in celo retro opremo za kuhanje. Važno je, da opremimo kuhinjo tako, da bo samo naša. Pisana samo za našo dušo. Izbor kuhinjske opreme je celosten projekt, ki zahteva nas v celoti.

Pomemben je torej le vrstni red oblikovanja, načrtovanja in projektiranja kuhinj. Večina ljudi začne oblikovati novo kuhinjo z izbiro opreme za kuhinje. Dosti bolje pa je, da začnete s stvarmi, ki bodo imele največji vpliv na vaše kuhanje: kuhinjskimi aparati. Ko določite le-te, lahko izberete barvo in obliko kuhinjskega pohištva in na koncu, kot začimbo, še opremo za kuhinje. Oblikovanje idealne kuhinje je podobno ustvarjanju idealnega obroka. Vedno začnete z bistvenimi sestavinami.

Tako, kuhinja po vašem okusu in nareku vaše duše je narejena in sedaj se lahko prepustite virtuoznosti ustvarjanja gurmanskih užitkov. Zbudite se v sončno jutro, kot nalašč za dišečo skodelico kave, ki si jo prijavite v vaši novi kuhinji. Skodelica kave je užitek in veselje – kot objem osebe, ki jo imate radi. Pridite domov iz težkega delavnika in si pripravite hiter prigrizek, ki vam bo dal nov zagon za popoldanski sprehod po naravi. Pozno popoldne pa si le vzemite čas in zaplešite v svoji kuhinji ter v vsej svoji sreči ustvarite odličen obrok, pri katerem boste prižgali svečko, odprli šampanjec in nazdravili na svojo lepo novo kuhinjo. V njej boste uživali vsak dan, brez izjeme, le prepustite se ji. Pa dober tek!

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts