Prošnja za delo, ki vam zagotovi zaposlitev
/
/
Prošnja za delo, ki vam zagotovi zaposlitev

Prošnja za delo, ki vam zagotovi zaposlitev

Prošnja za delo je uvod v vaš življenjepis in ponudbo podjetju, ki ga naslavljate.

Uradna prošnja za delo je besedilo, ki vas na kratko predstavi delodajalcu in opozarja na lastnosti, spretnosti in izkušnje, ki so ključnega pomena za delo, za katerega se potegujete.

V nadaljevanju, pa tudi povzetek, da ste se pripravljeni prilagoditi posameznemu delovnemu mestu, za katerega se potegujete. Pomembno je posvečati pozornost ustreznim znanjem, spretnostim in sposobnostim, ki jih zahteva vsak položaj na delovnem mestu, ter poudariti tiste kompetence in delovne izkušnje, ki izpolnjujejo te zahteve.

Če ste ravnokar končali šolo ali srednjo šolo, boste poudarjali dosežke, ki ste jih pridobili med izobraževanjem, pripravništvom in izvenšolskimi dejavnostmi. Dolgoročna praksa je pokazala, da delodajalci cenijo proaktivnost in željo po učenju, to je pripravljenost za spremembo in nenehno vlaganje v lastno znanje in spretnosti.

Če imate dolgoletne delovne izkušnje na področju, na katerem tekmujete, lahko svoje kompetence poudarite pri delovnih mestih, ki ste jih doslej opravili na prejšnjih položajih in / ali izkušnjah na vodstvenih položajih.

Prošnja ne sme biti daljše od ene strani in bi moralo vsebovati natančne odgovore na vprašanje, zakaj ste idealen kandidat / kandidat za delo. Jezik mora biti slovnično pravilen, v skladu s pravili poslovnega komuniciranja, celotno besedilo pa je razumljivo in lahko berljivo.

Prošnja za delo mora biti v obliki standardnega poslovnega pisma

V zgornjem desnem kotu vnesite svoj naslov v prvo vrstico, v drugo poštno številko ter datum v tretjo. Za datumom pustite vrstico prazno, nato pa na levi navedite polno ime prejemnika, njegovo funkcijo, ime podjetja, naslov, poštno številko in mesto.

Pismo se začne z “Spoštovani g. ali ga.”, z imenom osebe, s katero se pogovarjate ali njeno funkcijo. Prošnjo končate v poslovnem tonu ( “Lep pozdrav, ‘” Lep pozdrav “, ali podobno).

Prošnja za zaposlitev ne sme biti daljša od ene strani

Vsebino prošnje za zaposlitev je potrebno razdeliti na tri osnovne odstavke:

  • V prvem odstavku prošnje za delo navedite, zakaj se prijavljate na ponudbo za delo.
  • V osrednjem delu navedite znanje in veščine, ki jih lahko prispevate v podjetju – to je najpomembnejši del prošnje za delovno mesto.
  • V zaključnem delu prijave na delovno mesto odgovorite na vprašanje, zakaj ste izbrali to podjetje.

Dobra prošnja za delo mora biti napisana ciljno

Pišete delodajalcu in pokazati morate, da razumete, s kom komunicirate. Nikoli ne pošljite ene kopije prošnje za delo na več različnih oglasov!

V življenjepisu ste navedli, v katerih stvareh ste dobri in v vlogi posebej razložite oziroma delodajalcu opišite, kako jim je lahko vaše znanje koristno. Da boste to lahko naredili, morate razumeti specifične zahteve, ki so razpisane za to delovno mesto, poznati morate pa tudi  vizijo in cilje podjetja. Če ste preučili podjetje in vsebino oglasa, bo o tem enostavno pisati.

Dobra prošnja ne ponavlja informacij v življenjepisu

Dobra prijava na delovno mesto poudarja informacije, ki niso na voljo v življenjepisu ali ki v zgoščenem življenjepisu ne pridejo v ospredje. Kurikulum je dokument, ki opisuje vaše celotne izkušnje. Peticija je dokument, ki opisuje, kateri deli te izkušnje bi bili lahko posebej zanimivi za tiste delodajalce, pri katerih se prijavljate za prosto delovno mesto.

V prošnji je zaželjena “osebnostna opomba”

Za razliko od življenjepisa, ki je napisan v alinejah, v prošnji za delo uporabite polne stavke. To pomeni, da lahko slog pisanja veliko pove o vas. Izkoristite to. Navedite razloge, zakaj še posebej cenite podjetje, h kateremu se prijavljate in razloge, zakaj bi vaše znanje koristilo temu delodajalcu. Obdržite profesionalno obliko komunikacije in izpustite informacije o zasebnem življenju.

V prijavnici navedite delovno mesto, za katero se prijavljate.

Podjetja imajo pogosto več kot en javni natečaj za prosta delovna mesta, torej navedite  ime delovnega mesta, za katerga se prijavljate.

Vaša prošnja za zaposlitev je prva stvar s katero, bo vas bo potencialni delodajalec spoznal in veliko govori o vas, zato je potreben čas in trud, da spišete kakovostno zahtevo za odprto delovno mesto.

Vlogo je treba napisati na subtilen, a precej preprost način. Predstavite  in ponudite svoje “storitve”, s ciljem, da bi izboljšali učinkovitost podjetja. Seveda je za vas pomembno, da se predstavite dovolj zanimivo in s tem pritegnete pozornost delodajalca.

Prošnja za delo brez razpisa je dobra ideja!

Pri prošnji za delo brez razpisa se prošnje pošljejo v podjetja, ki niso objavila natečaja za delo, vendar vedno obstaja možnost, da bo vaša vloga brez razpisa pristala v zbirki podatkov in če se odpre novo delovno mesto, se bo podjetje obrnilo na vas.

Pošiljanje prošnje za zaposlitev brez razpisa je gotovo lahko pozitiven korak pri iskanju zaposlitve. Morda bo treba počakati nekaj časa, toda zagotovo se vam lahko to na koncu izplača.

Veliko ljudi je večkrat naletelo na situacijo, ko so zaradi spremembe zaposlitve morali napisati novo prijavo za delo, ki naj bi bila ključna gonilna sila za novo zaposlitev, da bi novemu delodajalcu pustili odličen vtis.

Preden pridete do faze, kjer že sedite na razgovoru z potencialnim delodajalce,, morate napisati dobro vlogo za delo, ki vas bo ločila od množice vlog, ki so prispele.

Pridobivanje dela vključuje veliko dejavnikov, sreča pa je ena izmed njih. Vendar se ne opirajte zgolj na ta dejavnik, nujno je sprejeti vse potrebne ukrepe, s katerimi zagotovimo, da sreča ne bo imela prevelike vloge. Dobra nagovor delodajalcu odpira številna vrata.

Obstaja več nasvetov o tem, kako napisati dobro aplikacijo. Najpomembnejše je da, morate vedno začeti z naslovom in kontaktom osebe, ki je objavila razpis za prosto delovno mesto. Nato vpišite naslov podjetja.

Nadaljevali boste s kratekim povzetekom, zakaj naj bi pra vasdelodajalec zaposlil.

Poskusite biti izvirni in manj se držite dejstev, kot so šole, ki ste jih končali.

Ti podatki so že v vašem povzetku in vam jih ni treba ponavljati. Poskusite poudariti, ali ste bili vključeni v katere posebne organizacije, bodisi na fakulteti ali celo v srednji šoli.

Bodite edinstveni. Želim vam vse dobro pri iskanje nove zaposlitve!

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Strokovnjak: 051 78 00 52