Regratov med in sirup iz cvetov

Pravi regratni med oziroma sirup je dobro znan po svojih koristih za zdravje, čeprav je ta vrsta medu precej redka. Pravim “pravi”, ker obstaja še ena vrsta “regratnega medu in to je sirup”, ki jo izdelujejo ljudje, ne pa čebele. Če boste našli pravi regratni med, ga kupite in uživajte v njegovih zdravilnih lastnostih.

Barva medu se giblje od intenzivne zlate rumene do temnejšeih odtenkov, ko kristalizira. Živa rumena barva kaže na večjo čistost. Ima pikanten, oster okus in aromo, ki spominja na cvet.

Okus je močan s srednjo sladkostjo in rahlo astringentnim okusom, ki je bil opisan kot osvežujoč. Med ima kremasto, masleno teksturo, regratov sirup manj masleno strukturo. Z nežnim ogrevanjem ga je možno jesti naravnost iz kozarca medtem ko sirupa ni potrebno pogrevati.

Mladi regratni listi so odlična solata, ki jo pogosto uživajo v Evropi in so bogata z vitaminom A, K in kalcijem. Iz terapevtskega vidika regratnei med pomaga, da jetra in ledvice opravljajo svoje delo in ohranjajo črevesje v zdravem stanju,  kar je še posebej pomembno pri dispepsijah, saj ne povzročajo budnosti oz nespečnosti.

Latinsko ime: Taraxacum officinale (Weber), družina: Asteraceae

Družina: Asteraceae
Raste v:  regijah Evrope, Azije in Severne Amerike.
Višina: skoraj 12 centimetrov. Je močna trajnica.
Listi: globoko zrezani, zobasti lističi, podobni lopaticam, sijoči in brez dlake.
Regratovi cvetovi: svetlo rumene cvetice, ki se odzivajo na sonce in temo. Z soncem se odpirajo zjutraj in se zaprejo zvečer ali v mračnem vremenu.
Korenine: mesnate in krhke, napolnjene z belo mlečno snovjo, ki je grenka in rahlo smrdljiva.

Zdravilne prednosti medu in sirupov pridobljenih iz regratovih cvetov:

Ta čudovita rastlina je polna vitaminov A, B, C in D, pa tudi mineralov, kot so železo, kalij in cink, ki se nahajajo predvsem v regratovih cvetovih. Vsebuje tudi flavonoide, kot so luteolin, apigenin in izokverkitrin (kvercetin-podobna spojina), kot tudi kafeja in klorogenske kisline.Vsebuje tudi terpenoide, triterpene in seskviterene.

V kuhinji se zelo veliko uporablja regrat kot:
– liste za vegetarijanske jedi, kot naprimer solate, sendviči in čaji.
– korenine se uporabljajo v nekaterih kavnih nadomestkih,
– rastlino se uporablja za izdelavo vina in sirupa. Vsak otrok ga ljubi na toastu z maslom zjutraj.

V medicini so od davnih časov uporabljali dandelije oz regrat.

Zapisi o pridelavi segajo nazaj v Daljni vzhod v čas 10. stoletja. Izkoristili so korenine tako, da so jih posušili in jih uporabili za izdelavo bogatega čaja s čudovitim okusom.

Korenine in listi regrata:

Uporabljali so  se za zdravljenje težav z jetri.

– Ameriški Indijanci so vreli ogrščice v vodi in jih nato jemali pri zdravljenju bolezni ledvic, oteklinah, težavah s kožo, zgago in želodčnemu vznemirju.
– V tradicionalni kitajski medicini je bil regrat uporabljen za zdravljenje težav z želodcem, apendicitis in težave s dojkami, kot so vnetje ali pomanjkanje mleka.
– V Evropi je bil regrat uporabljen pri zdravilih za zvišano telesno temperaturo, težavami z očmi, diabetes in drisko.

Danes je regrat podprt s farmakološkimi raziskavami, zlasti v zvezi z njegovo pomočjo pri zdravljenju prebavnih motenj.

Zeliščna zdravila cvetove iz regrata uporabljajo pri:

– za zdravljenje okužb,
– za zdravljenje težav z žolčem in jetri,
– kot diuretik.
– kot blago odvajalo,
– za povečanje apetita,
– kot rastlinski grenivec za izboljšanje prebave.
– za zdravljenje bradavic (mlečni lateks)

Z zelo nizko ali celo brez nizko stopnjo strupenosti, lahko pijete čaj dnevno.

Ali lahko kupimo izvlečke iz regrata oz sirupe in med?

Regrat lahko najdemo kot tinkture, tekoči ekstrakt, čaji, tablete in kapsule.
Bodite previdni, sajpri nekaterih ljudeh lahko regrat povzroči povečano želodčno kislino in zgao. Lahko tudi draži kožo in povzroči interakcijo z nekaterimi zdravili.
Prav tako so poročali o nekaterih primerih (zlasti na Japonskem) za regeneracijsko alergijo medu. Počakajte in če opazite kakršenkoli nenavaden simptom pred požiranjem 3 žličk na dan.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts