Steklokeramična plošča ali indukcijska?
/
/
Steklokeramična plošča ali indukcijska?

Steklokeramična plošča ali indukcijska?

S kuhanjem lahko naredite številne okusne jedi. Obstajajo različne vgradne kuhalne plošče, ki so narejene v različnih velikosti. Izbira velikosti je odvisna od vaših potreb, želj in potreb pri kuhanju, seveda pa morate upoštevati, kakšne lonce in ponve boste uporabljali. Vgradna kuhalna plošča je običajno nameščena v ustrezni vgradni niši na delovnem območju kuhinje ali pa je nameščena na ločenem delu, ki je še posebej uporaben za velike kuhinje.

Vgradne plošče uporabljajo različne vrste energij, bodisi plinsko ali električno energijo za indukcijske plošče in steklokeramične plošče. Vse je odvisno od vaših kuharskih navad in hrane, ki jo imate najraje. Za ljubitelje azijskih in sredozemskih jedi priporočajo plinske plošče z gorilniki, vendar so indukcijske plošče z indukcijskimi polji prava izbira. Steklokeramične plošče so namenjene vsestranskim uporabnikom, ki uživajo v čarobnosti kuhanja.

Indukcijska kuhalna plošča

Na prvi pogled se indukcijske plošče ne razlikujejo od običajnih plošč za kuhanje. Magnetne tuljave se uporabljajo za indukcijo namesto običajnega segrevanja in skupaj z železnim jedrom z dna posode ustvarjata toploto, ki se ustvarja neposredno na posodi in hrani.

Prednosti so številne: indukcijske plošče so izjemno hitre in ob pravilni izbiri posod zelo učinkovite. Indukcijski odzivni čas na ogrevalno polje je zelo kratek in segrevanje se začne takoj po vklopu. Posode in ponve se zelo hitro segrejejo medtem, ko je površina okoli njih hladna, tako da na primer pri prelivanju tekočine ne bo prišlo do umazanije. To je zelo pomemben varnostni dejavnik v gospodinjstvih z majhnimi otroki. Nekatere indukcijske plošče lahko združujejo delo dveh ali več gorilnikov hkrati, kar bodo cenili pravi mojstri kuhinje. Če pozabite izklopiti ploščo, ne skrbite, ta se bo samodejno izklopila.

Pribor : Vsi pripomočki niso dobri za indukcijsko kuhanje; pri nakupu pripomočkov je treba biti pozoren na to, ali so primerni za indukcijske kuhalne plošče ali ne. Če niste povsem prepričani, ali je posoda dobra za vašo indukcijsko kuhalno ploščo, bi bilo najbolje, da jo preizkusite z magnetom, če magnet ne pade s posode, ki jo preizkušate, potem je primeren za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči.

Plinska kuhalna plošča

Koristi so raznolike, v profesionalnih kuhinjah so nepogrešljiv del, glavna prednost pa je visoka toplotna energija, ki se pojavi takoj po prižigu plamena in neposrednem prenosu toplote na lonce. Zaradi visoke energetske učinkovitosti so stroški njihove uporabe relativno nizki.

Kuhanje: Plošče so navadno s štirimi gorilniki, običajno so na voljo v treh ali štirih različnih velikostih gorilnikov. Tako se lahko poljubno odločite, če potrebujete veliko toplote za peko ali malo za segrevanje in ohranjevanje toplote. Gorilniki so navadno velikosti: premer 9,5 do 10 cm se uporablja za velike jedi, dva 6-7 cm gorilnika za srednje posode in en majhen 4-5 cm za majhne posode.

Moč: Večina plinskih štedilnikov ima štiri gorilnike različnih moči. Veliki gorilniki razvijejo od 2-3 kilovatov in so idealni za cvrtje mesa v posodah iz litega železa ali v bakrenih loncih. Srednji gorilniki imajo manjšo moč, ki znaša od 1-2 kilovatov, najmanjši gorilniki, ki so zadolženi za pripravo npr. kave, pa imajo moč do 1 kilovata.

Za kuhanje s plinom lahko uporabite nerjavno jeklo, lito železo, aluminij ali steklo. Pomembno je, da ima material, iz katerega so posode izdelane, na primer visoko toplotno prevodnost. Ljubitelji azijske kuhinje imajo še posebej radi plinske gorilnike za kuhanje v Woku, še posebej, ker se Wok lahko segreva z ognjem in ob strani. Pomembno je tudi upoštevati, da so premajhne posode ne postavlja na največje gorilnike.

 

Steklokeramične plošče

Značilno za te plošče je njihov rdeč sijaj ob delovanju, ki prihaja iz keramičnih elementov, ki se nahajajo pod stekleno površino. Steklena površina oddaja infrardeče sevanje in v kuhalno posodo odda toploto. Toplota se ustvari predvsem z sevanjem.

Toplotna prevodnost steklokeramične kuhalne plošče je nizka, vendar je treba biti previden pri steklu, ki zadrži toploto tudi nekaj časa. Zato je treba temu dejstvu nameniti posebno pozornost, če so v bližini otroci.

Posode in ponve se segrejejo enakomerno, vendar za razliko od indukcijskih plošč počasi znižujejo temperaturo. Mimogrede, za te plošče ne potrebujete posebnih ponev in loncev.

Čiščenje in nega

Najvišje stroške in največ dela s čiščenjem boste imeli s plinskimi kuhalnimi ploščami, saj so najtežje za čiščenje. Pomembno je, da za čiščenje in razmaščevanje uporabite priporočila proizvajalca.

Indukcijske in keramične kuhalne plošče so razmeroma enostavne za vzdrževanje. Pred kuhanjem obvezno obrišite ploščo in dno posode ali ponve s suho krpo. Tako se odstrani umazanija med ploščo in posodo, sicer lahko vlečenje posode po plošči poškoduje samo ploščo. Obstajajo tudi posebna rezila za odstranjevanje ostankov hrane. Če ploščo redno čistimo z vlažno krpo in jo posušimo s suho krpo, je vzdrževanje enostavno in hitro.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Strokovnjak: 051 78 00 52