Stonoge in pozidni prašički – Zatiranje

Škodljivci, ki jih najdemo v zgradbah, vanje prihajajo večinoma iz skrivališč v okolici. Samo nekaj vrst (nemški ščurek, faraonske mravlje in škodljivci skladiščenih proizvodov) v zgradbe zanesejo ljudje. Škodljivci, ki pridejo od zunaj, so znani kot “naključni napadalci”. Večina teh so žuželke, pridejo pa tudi stonoge in pozidni prašički.

Proti stonogam in pozidnim prašičkom se bomo uspešno zaščitili, če bomo sledili naslednjim korakom:

  • odstranimo skrivališča (listje, steljo in podoben material). To so za preživetje škodljivcev zelo neugodne razmere. Veliko naredimo tudi, če odstranimo vegetacijo okrog temeljev zgradb (v pasu 45 cm), še bolje pa je, če v tem pasu ustvarimo bariero iz gramoza.
  • preprečimo vstop v zgradbe: z zamašitvijo razpok, skozi katere bi lahko škodljivci vstopali, jim bomo preprečili nemoteno prihajanje v zgradbe.
  • kontroliramo vlažnost: ker je vlaga kritična komponenta preživetja stonog in pozidnih prašičkov, je potrebno znižati vlažnost povsod, kjer bi se lahko pojavili. Nepravilno nameščeni rotacijski zalivalniki so idelani za ustvarjanje velike vlažnosti vzdolž temeljev zgradbe. Nameščeni morajo biti tako, da voda ne prši bliže kot 30 cm od zidu.
  • uporabimo sredstva za zatiranje: uporabimo insekticid v prahu Neo-permin. Če v stelji ali debeli plasti listja živi velika populacija tega mrčesa, bo potrebno tretiranje celotnega območja. Pred tretiranjem moramo listje odstraniti. Da bi preprečili vstop stonog in pozidnih prašičkov v hiše, naredimo okoli temeljev insekticidno bariero: posujemo Neo-permin ali v pasu 30 cm nad tlemi napršimo mikrokapsulirani insekticid Gett. Insekticidni delci se oprimejo mrčesa, ki leze preko tretirane površine, in kmalu propadejo.

Neo-permin je insekticid v prahu, namenjen zatiranju plazečih žuželk, v bivalnih prostorih in shrambah. Z njim mravljam, stenicam, ščurkom, bolham, srebrnim ribicam, pozidnim prašičkom in drugim škodljivim žuželkam preprečimo vstop v zgradbo ali jih uspešno zatremo, če se v prostoru že nahajajo.

About author

Mato

Hej, jaz sem Mato. Kot otrok sem ljubil igranje z Lego kockami in vsako leto sem v naši dnevni sobi naredil božično vasico. Dovolj imam sreče, da sem te otroške hobije spremenil v (zelo zabavno) kariero. Sedaj delam tisto, kar imam rad in to vsak dan - ustvarjam prostor, ki prenaša občinstvo in pripoveduje zgodbo.

All posts